kwietnia 11, 2019

Makaron farfalle z kurczakiem, szpinakiem, czerwoną fasolą, w delikatnym sosie pomidorowym

To danie jest bardzo proste i bardzo smakowite. Kilka prostych składników, 15 minut i mamy smaczny obiad. Do dzieła:)!


400g makaronu farfalle
1 duży filet z kurczaka lub 2 mniejsze
1 puszka czerwonej fasoli
1 cebula
300g świeżego szpinaku
100ml passaty pomidorowej 
1 łyżka mąki 
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
100g startego sera
olej

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojonego w kostkę kurczaka. Kiedy się zarumieni dodajemy szpinak i posiekaną cebulę. Kiedy woda ze szpinaku odparuje, dodajemy odsączoną z zalewy fasolę, dolewamy 1 szklankę wody oraz passatę. Dusimy przez 10 minut, po tym czasie wlewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie zimnej wody. Gotujemy jeszcze chwilę do momentu aż sos zgęstnieje. 
3. Makaron wykładamy na talerze, polewamy przygotowanym sosem, posypujemy starym żółtym serem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP