marca 09, 2019

Szybki murzynek bez miksera - w 10 minut!

10 minut - takiego czasu potrzeba do przygotowania tego ciasta, nie licząc oczywiście czasu pieczenia:). Bez miksera, bez sterty brudnych naczyń i kłopotów:). 


2 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli 
1 szklanka cukru
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
250g dżemu truskawkowego
polewa: 1 tabliczka czekolady + 2 łyżki mleka, kolorowa posypka cukrowa

1. W jednej misce mieszamy ze sobą: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cukier. W drugiej misce mieszamy ze sobą: jajka, mleko, olej i dżem truskawkowy. Następnie do składników suchych wlewamy składniki mokre, mieszamy drewnianą łyżką wyłącznie do połączenia składników. 
2. Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie 12x30cm). Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. 
3. Czekoladę podgrzewamy z mlekiem do rozpuszczenia. Smarujemy nią przestudzone ciasto, posypujemy posypką cukrową. Zostawiamy do momentu aż polewa zastygnie. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP