lutego 02, 2019

Serowe kotlety mielone pod pieczarkami

Kotlety mielone nigdy się nie znudzą:). Warto jednak urozmaicić je dodatkami, które nadadzą im nowego smaku i powiewu świeżości. Dziś w wersji serowo-pieczarkowej:). 



500g mięsa mielonego
2 cebule
150g sera cheddar
1/2 pęczka natki pietruszki
1 jajko L
5 łyżek bułki tartej + 1/4 szklanki do obtaczania
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka czosnku granulowanego
sól, pieprz
olej

1. W dużej misce mieszamy ze sobą mięso, pokrojoną w kostkę cebulę, starty na tarce ser cheddar, posiekaną natkę pietruszki, jajko, bułkę tartą i wszystkie przyprawy.
2. Formujemy sporej wielkości kotlety, które lekko spłaszczamy, obtaczamy w bułce tartej, smażymy z dwóch stron na mocno rozgrzanym oleju przez 10-15 minut. Odsączamy na ręczniku papierowym.
3. Pieczarki kroimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. 
4. Kotlety wykładamy na talerz. Na kotlety układamy pieczarki, całość posypujemy posiekaną natką pietruszki. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP