listopada 01, 2018

Babeczki z kremem czekoladowym i bitą śmietaną

Zapraszam na łatwe i szybkie w przygotowaniu babeczki. Dodatek kremu i bitej śmietany czyni je wyjątkowymi:). 


Babeczki:
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru pudru 
2 łyżeczki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko 
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju

Krem:
200g mascarpone 
150g mlecznej czekolady

Bita śmietana:
300ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
posypki do dekoracji

1. Mąkę, cukier puder, kakao i proszek do pieczenia mieszamy. W drugiej misce dokładnie łączymy ze sobą jajko, mleko i olej. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Mieszamy tylko do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Studzimy.
2. Przygotowujemy krem: czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mascarpone, miksujemy do połączenia składników. W drugiem misce ubijamy kremówkę z cukrem pudrem.
3. Za pomocą łyżeczki wydrążamy dziurki w każdej muffince. W dziurkę nakładamy krem do wysokości babeczki. Na wierzch szprycą wyciskamy bitą śmietanę. Dekorujemy posypkami. Przed podaniem schładzamy w lodówce. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP