Sernik dla prawdziwych wielbicieli miodu. Przybiera on smak miodu, którego użyjemy, dlatego wybierzmy ulubiony:). Dla intensywnego smaku idealny będzie spadziowy lub gryczany, dla delikatnego, słabo wyczuwalnego - rzepakowy lub lipowy. Ja wybrałam coś pomiędzy - wielokwiatowy.
100g ciastek, u mnie owsiane
750g dobrze zmielonego twarogu
200ml śmietanki 30%
4 łyżki masła orzechowego
5 jajek
200g miodu
5 łyżek mąki pszennej
Polewa i posypka:
100g orzechów włoskich
100g czekolady mlecznej
1 łyżka masła orzechowego
2 ciastka owsiane
1. Twaróg miksujemy z jajkami, miodem, masłem orzechowym, mąką i kremówką. Miksujemy wyłącznie do połączenia składników by nie napowietrzać masy.
2. Na tortownicę 22cm wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciastka. Wylewamy masę, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez 60 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik na minimum 1 godzinę. Sernik studzimy, przekładamy do lodówki.
3. Czekoladę rozpuszczamy, mieszamy z masłem orzechowym. Polewę rozprowadzamy na wierzchu sernika. Orzechy siekamy, ciastka kruszymy - posypujemy nimi sernik.
A na tortownice 26 cm pol porcji skladnikow wiecej?
OdpowiedzUsuńPozd:) Pati
Jeszcze sernika z miodem nie jadłam - trzeba to naprawić :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam orzechy! Idealne ciasto do kawy. Dziękuje za przepis ; )
OdpowiedzUsuńWitam 🙂 kremówke najpierw ubijamy czy taką plynna śmietanke miksujemy z serem?
OdpowiedzUsuń