Dania jednogarnkowe to pomysł na szybki i leniwy obiad. Leniwy, bo nie toniemy w garach do mycia:).
1 duży brokuł
2 cebule
4 ząbki czosnku
5-6 średniej wielkości ziemniaków
3 marchewki
500ml przecieru pomidorowego
3 łyżki mąki
olej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, majeranek
1. Kiełbasę i marchewkę kroimy w plastry, cebulę i ziemniaki w kostkę. Brokuł dzielimy na różyczki a czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy brokuł, cebulę, ziemniaki, marchew i czosnek. Podsmażamy chwilę, po czym wlewamy przecier pomidorowy. Uzupełniamy garnek wodą tak by przykrył zawartość garnka. Dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw przez około 30 minut.
3. Po tym czasie dodajemy przyprawy, solimy do smaku. Mąkę rozrabiamy w niedużej ilości zimnej wody. Wlewamy do potrawki. Dusimy jeszcze przez 5 minut.
Na ile osób jest to danie?
OdpowiedzUsuń