Awokado sprawdza się nie tylko w sałatkach. Świetnie smakuje również na pieczywie, z powodzeniem zastępując wędlinę czy ser.
4 kromki chleba
1 duże, dojrzałe awokado
kilka pomidorków koktajlowych
4 plastry szynki parmeńskiej
3 łyżki soku z cytryny
sól, płatki chilli
1. Chleb opiekamy w tosterze lub piekarniku do momentu aż będzie chrupiący.
2. Awokado przecinamy na pół, usuwamy pestkę i skórę. Rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z cytryny, chilli i sól. Dokładnie mieszamy.
3. Grzanki smarujemy obficie pastą z awokado. Układamy na nią pokrojone pomidorki koktajlowe i porwaną szynkę parmeńską. Posypujemy chilli, solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.