Danie, które robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny.
600g ziemniaków
1 cytryna
6 łyżek posiekanego koperku
3 łyżki masła
sól, pieprz
1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach. Kroimy na cząstki. Porcje układamy w folii aluminiowej, na wierzch każdej układamy masło, koperek i sól. Folię szczelnie zwijamy.
2. Rybę kroimy na porcje, każdą posypujemy solą i pieprzem. Układamy na folii, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, na wierzch układamy plastry cytryny. Folię szczelnie zwijamy.
3. Rybę i ziemniaki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.
Zdrowy i smaczny obiad! Bardzo lubię pieczoną rybę, a do tego takie pieczone ziemniaki - pycha! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń