sierpnia 09, 2018

Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii

Danie, które robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny.


400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz czarny
600g ziemniaków 
1 cytryna 
6 łyżek posiekanego koperku 
3 łyżki masła
sól, pieprz

1. Ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w mundurkach. Kroimy na cząstki. Porcje układamy w folii aluminiowej, na wierzch każdej układamy masło, koperek i sól. Folię szczelnie zwijamy. 
2. Rybę kroimy na porcje, każdą posypujemy solą i pieprzem. Układamy na folii, skrapiamy obficie sokiem z cytryny, na wierzch układamy plastry cytryny. Folię szczelnie zwijamy.
3. Rybę i ziemniaki pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. 



1 komentarz:

  1. Zdrowy i smaczny obiad! Bardzo lubię pieczoną rybę, a do tego takie pieczone ziemniaki - pycha! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP