sierpnia 22, 2018

Ciastka pieguski z orzechami, rodzynkami i czekoladą

Popularne ciastka pieguski, do których dodałam jeszcze polewę czekoladową a w nich: orzechy, rodzynki i czekolada:). Wielkość ciastek dowolna. 



Ciastka:
200g masła
2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli 
1/2 szklanki cukru 
2 jajka
100g orzechów włoskich
100g czekolady mlecznej 
100g rodzynek 

Polewa:
50g czekolady mlecznej
3 łyżki mleka

1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Orzechy, czekoladę i rodzynki drobno siekamy.
2. W misce ucieramy miękkie masło z z cukrem do uzyskania puszystej masy. Nie przerywając miksowania dodajemy jajko, mąkę z proszkiem i solą oraz czekoladę, orzechy i rodzynki. Mieszamy do połączenia składników. 
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy po czubatej łyżce ciasta, formujemy kształt ciastek, pozostawiamy pomiędzy nimi spore odstępy. 
4. Ciastka pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15-20 minut. Przygotowujemy polewę: czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią ciastka. Pozostawiamy do wystygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP