Polanie gorącej potrawki curry chłodnym sosem czosnkowym okazało się strzałem w dziesiątkę. Danie jest bardzo aromatyczne, sycące i rozgrzewające.
4 woreczki ryżu
2 filety z kurczaka
2 papryki czerwone
1 cebula
200g pieczarek
1 puszka pomidorów
1-2 łyżeczki curry
sól, pieprz
Sos czosnkowy:
300 ml jogurtu greckiego
3 ząbki czosnku
4 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
1. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Filety, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy w plastry. Na rozgrzanym oleju podsmażamy fileta do zarumienienia, następnie dodajemy warzywa, wlewamy pomidory, sól, pieprz i curry (1-2 łyżeczki w zależności od preferencji).
2. Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt łączymy z przeciśnietym przez praskę czosnkiem, natką pietruszki, solą i pieprzem. Chłodzimy.
3. Na talerz wykładamy ryż, drobiowe curry. Danie polewamy obficie sosem czosnkowym. Możemy udekorować posiekaną natką pietruszki.
Curry to rzeczywiście rozgrzewająca przyprawa, która idealnie pasuje do kurczaka, a ten z kolei do ryżu nie tylko tego białego, ale także naturalnego, brązowego. Potrawę tą można również urozmaić, dodać innych warzyw. Dobry pomysł z sosem czosnkowym - zneutralizuje on minimalnie intensywność curry.
OdpowiedzUsuń