Efektownie wyglądające ciasto nie musi być ani drogie ani skomplikowane w wykonaniu. Biszkopt, masa z kremówki i serka mascarpone oraz owoce - to smakuje każdemu:).
Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
300 ml śmietanki 30%
250g serka mascarpone
4 łyżki cukru pudru
1/2 kg truskawek
borówki i mięta do dekoracji
1. Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę pszenną mieszamy z mąką ziemniaczaną. Ubijamy białka na sztywną pianę, następnie dodajemy po 1 żółtku oraz stopniowo cukier. Na koniec wsypujemy mąkę, zmniejszamy obroty miksera na najniższy stopień, miksujemy do połączenia składników. Spód formy od tarty wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę, pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut. Studzimy.
2. Ubijamy śmietankę wraz z cukrem pudrem na sztywną masę. Dodajemy mascarpone, miksujemy jeszcze chwilę do połączenia składników.
3. Masę serowo-śmietanową wykładamy na biszkopt. Na wierzch kładziemy pokrojone truskawki, borówki oraz miętę. Chłodzimy w lodówce przez min. 2h przed podaniem by masa zgęstniała.
O rany, ale mi narobiłaś smaka! Ja ostatnio byłam w restauracji na śniadaniu w Jeleniej Górze i wyjątkowo pozwoliłam sobie na deserek - domowa tarta z truskawkami, ale nie na biszkopcie, tylko na kruchym :))) mniam!
OdpowiedzUsuń