Serniczki w pucharkach to bardzo efektowny deser a zrobimy go w 10 minut z kilku prostych składników. Poniżej składniki na 4 porcje.
600g twarogu mielonego na sernik
6 łyżek cukru pudru
300g truskawek
12 podłużnych biszkoptów
50ml syropu truskawkowego
300ml śmietanki 30%
wiórki czekoladowe i świeża mięta do dekoracji
1. Do twarogu dodajemy 4 łyżki cukru pudru, dokładnie mieszamy. Z truskawek usuwamy szypułki (zostawiamy kilka sztuk do dekoracji), kroimy je na mniejsze kawałki. Syrop truskawkowy rozrabiamy z 200 ml wody. Maczamy w nim biszkopty (4 sztuki zostawiamy bez moczenia), odkładamy. Kremówkę ubijamy z 2 łyżkami cukru do uzyskania sztywnej piany.
2. W pucharkach układamy w dowolnej kolejności truskawki, biszkopty, twaróg, do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy bitą śmietanę. Dekorujemy truskawkami, miętą, suchymi biszkoptami i wiórkami czekoladowymi. Przed podaniem chłodzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.