Do zrobienia tego ciasta nie potrzeba ani miksera ani dużej ilości wolnego czasu:). Składniki wymieszamy ze sobą szybciej niż nagrzeje się nam piekarnik, zajmie nam to nie więcej niż 10 minut - później wystarczy już tylko zaczekać aż ciasto się upiecze:).
Składniki suche:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki mokre + cukier:
1 małe jajko
200ml jogurtu naturalnego
70ml oleju
1/2 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Dodatkowo:
150g borówek
cukier puder do posypania
1. Składniki suche mieszamy ze sobą w misce. W drugiej misce roztrzepujemy widelcem składniki mokre i cukier. Do składników mokrych wsypujemy suche, mieszamy krótko drewnianą łyżką, tylko do połączenia składników.
2. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto (będzie gęste), na wierzch wykładamy umyte borówki delikatnie wciskając je w ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 1 godzinę, do suchego patyczka.
3. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Mniam,ale apetyczne ciasto!
OdpowiedzUsuńCzy ciasto nie wychodzi suche ?
OdpowiedzUsuńNie, jest dość wilgotne za sprawą jogurtu:)
UsuńWyszło pyszne�� smakuje jak muffinki❤ zrobiłam z podwójnej porcji na blaszce prostokatnej.
OdpowiedzUsuńjest przepyszne ! Zamiast borówek dodałam truskawki i czekoladę,dzieciaki zajadały sie jak szalone:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam z podwójnej porcji na blaszce prostokątnej z mrożonymi malinami, które nadały mu lekko kwaskowaty smak. Zrobienie 5 minut, pieczenie 40 minut. Szybko i smacznie. Polecam
OdpowiedzUsuń