Młoda kapusta z bułką tartą i masłem to dodatek do letniego obiadu, możemy podać ją zamiast kalafiora czy surówki. Smaczna zarówno na zimno jak i na ciepło.
1 mała główka młodej kapusty
1/4 kostki masła
2 czubate łyżki bułki tartej
sól
świeży, posiekany koper
1. Z kapusty wykrawamy głąb, usuwamy zewnętrzne liście, przekrawamy ją na ćwiartki. Umieszczamy w garnku z wodą, wsypujemy sól. Gotujemy przez około 30 minut do miękkości. Odcedzamy.
2. W małym rondelku, na małym ogniu roztapiamy masło. Dodajemy bułkę tartą, podsmażamy cały czas mieszając, do momentu aż bułka będzie miała złoty kolor.
pierwszy raz spotykam się z tym przepisem/. myślę, że może to być pyszne danie, w dodatku bardzo proste w pzygotowaniu
OdpowiedzUsuńJeden z zapomnianych smaków dzieciństwa. Dziękuję za przypomnienie.
OdpowiedzUsuń