Przedstawiam pomysł na odmienione mielone.. Do dania dodałam czubrycę, charakterystyczną dla Bułgarii przyprawę. Jeśli jej nie mamy, pomińmy ją lub zastąpmy innymi - danie będzie równie smaczne.
500g mięsa mielonego
2 cebule
1 czerwona papryka
5 ząbków czosnku
250ml passaty pomidorowej
2 łyżeczki przecieru pomidorowego
2 łyżeczki czubrycy czerwonej
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
olej
100g żółtego sera
150g sera feta
3 jajka
3 łyżki bułki tartej
natka pietruszki do dekoracji
1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą, czosnkiem i papryką, do zarumienienia. Wlewamy passatę, przecier, wsypujemy przyprawy. Dusimy kilka minut do odparowania płynów. Studzimy.
2. Mięso z warzywami łączymy ze startym na tarce serem, jajkami i bułką tartą. Mieszamy do połączenia składników. Wykładamy do tortownicy lub formy na tartę. Na wierzch wykładamy pokruszony ser feta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Podajemy pokrojone w trójkąty.
Świetny pomysł na mięso mielone. Wygląda bardzo apetycznie, a do tego kolorowo. :-)
OdpowiedzUsuń