Ciasta bez pieczenia zyskują coraz większe uznanie i nie ma co się dziwić - robi się je błyskawicznie, bez piekarnika, bez obawy o zakalec:). Trudno uwierzyć, że robię tego typu ciasto po raz pierwszy. Postanowiłam spróbować od ciasta przypominającego w smaku popularne pralinki Ferrero Rocher. Smak jest bardzo zbliżony, mocno czekoladowy a mały kawałek zaspokaja apetyt na słodycze.
250g herbatników kakaowych
1 puszka masy krówkowej czekoladowej
500g sera mascarpone
250ml śmietanki 30%
150g wafelków orzechowych bez czekolady
150g orzeszków ziemnych solonych
1 łyżka cukru pudru
12 pralinek do dekoracji
1 tabliczka mlecznej czekolady
1. Orzeszki przekładamy do foliowego worka, tłuczkiem rozbijamy na drobne kawałki, wafelki kruszymy. Mascarpone i śmietankę umieszczamy w misce, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Odkładamy 1/3 masy, dodajemy do niej 1 łyżkę cukru pudru, dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
2. Do pozostałej części kremu dodajemy połowę orzeszków, pokruszone wafelki i 2 łyżki masy kajmakowej. Dokładnie mieszamy.
3. Na blaszce 24x24 wyłożonej papierem do pieczenia wykładamy warstwę herbatników. Wykładamy na nie masę z orzechami i wafelkami. Pokrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Smarujemy je pozostałą masą kajmakową, przykrywamy kolejnymi herbatnikami. Na wierzchu smarujemy białą masą. Posypujemy startą czekoladą i pozostałymi orzechami. Dekorujemy pralinkami.
Wygląda bosko! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWyglada oblednie🙂Jakich herbatników najlepiej użyć?
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńA jakie to są wafelki orzechowe bez czekolady ?
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciacho bez pieczenia. Polecam przepis z całego serca. Szybko się je robi i smakuje obłędnie. Jedyne co zmieniłam w przepisie to orzechów dałam 200g bo tyle było w puszce ( nic to nie zaszkodziło) i rozdrobniłam mikserem z nożykami. Polecam 😘
OdpowiedzUsuń