marca 09, 2018

Zapiekanka ziemniaczana z boczniakami

Boczniaki nadal pozostają w cieniu popularniejszych pieczarek, choć od niedawna można dostać je w coraz większej liczbie sklepów, w tym w popularnym dyskoncie:). Ja bardzo je lubię i często kupuję. Dziś prezentuję je w smacznej, ziemniaczanej zapiekance. 


500g boczniaków
1 kg ziemniaków 
1/2 puszki kukurydzy 
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
2 jajka
100g mozzarelli 
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
olej

1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, zostawiamy by trochę przestygły. 
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż woda z boczniaków odparuje. Łączymy z ziemniakami i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Zostawiamy by przestygły. 
3. W misce łączymy śmietanę, jajka, przyprawy, mozzarellę i posiekaną natkę pietruszki. Wlewamy do warzyw, dokładnie mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP