Boczniaki nadal pozostają w cieniu popularniejszych pieczarek, choć od niedawna można dostać je w coraz większej liczbie sklepów, w tym w popularnym dyskoncie:). Ja bardzo je lubię i często kupuję. Dziś prezentuję je w smacznej, ziemniaczanej zapiekance.
500g boczniaków
1 kg ziemniaków
1/2 puszki kukurydzy
2 cebule
2 ząbki czosnku
200 ml śmietany 18%
2 jajka
100g mozzarelli
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, gałka muszkatołowa
olej
1. Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości, zostawiamy by trochę przestygły.
2. Cebulę i czosnek drobno siekamy, boczniaki kroimy na kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju aż woda z boczniaków odparuje. Łączymy z ziemniakami i odcedzoną z zalewy kukurydzą. Zostawiamy by przestygły.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.