marca 25, 2018

Pulpety pieczone na ryżu

Lubię niewymagające rozwiązania. Lubię jak po obiedzie zostaje jak najmniej naczyń do mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:). 



Pulpety: 
500g miesa mielonego 
1 cebula
1 jajko 
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, papryka słodka 
1 pęczek natki pietruszki 

Ryż i zalewa:
3 worki ryżu 
2 duże cebule 
1125 ml wody 
50g keczupu
3 łyżki oleju 
1 łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu

1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło 6). 
2. Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą. Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą. 
3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 1,5h. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP