marca 25, 2018

Pulpety pieczone na ryżu

Lubię niewymagające rozwiązania. Lubię jak po obiedzie zostaje jak najmniej naczyń do mycia. Dlatego cenię sobie takie przepisy;). Proste, szybkie, wszystko umieszczamy w jednym naczyniu żaroodpornym i z książką w ręku czekamy na obiad, który zrobi się praktycznie sam:). 



Pulpety: 
500g miesa mielonego 
1 cebula
1 jajko 
2 ząbki czosnku
1 czerstwa bułka
sól, pieprz, papryka słodka 
1 pęczek natki pietruszki 

Ryż i zalewa:
3 worki ryżu 
2 duże cebule 
1125 ml wody 
50g keczupu
3 łyżki oleju 
1 łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczka pieprzu

1. Przygotowujemy pulpety: cebulę i czosnek drobno siekamy, bułkę namaczamy w wodzie, odcedzamy. Natkę siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, ugniatamy do momentu uzyskania zwartej masy. Formujemy duże pulpety (mi wyszło 6). 
2. Wodę, keczup, olej, paprykę, kurkumę, sól i pieprz umieszczamy w garnku. Podgrzewamy aż przyprawy się rozpuszczą. Suchy ryż wykładamy na dno dużego naczynia żaroodpornego. Na ryż wykładamy cebulę i pulpety. Zalewamy gorącą zalewą. 
3. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy przez 1,5h. 


3 komentarze:

  1. fajna propozycja ja podobnie robiłam zawsze skrzydełka ;) ale z pulpetami też kiedyś zrobię

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy przy użyciu brązowego ryżu trzeba wydłużyć czas pieczenia? A przepis super, już mi ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam robić tego dania z brązowym ryżem, niestety nie wiem jak zachowa się podczas pieczenia:(

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP