Myślę, że kiełbasa to niedoceniany produkt w naszych kuchniach! Postawmy na jakość, kupmy kiełbasę dobrej, sprawdzonej firmy. Taką, która jest robiona z mięsa, a nie z mięsopodobnych składników marnej jakości. Wtedy będzie smakowała wyśmienicie - zarówno na kanapkach jak i w daniu, które dziś proponuję.
400g dobrej jakości kiełbasy, u mnie Wiejska Tradycyjna od Hańderek
3 papryki: czerwona, żółta, zielona
3 duże cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
olej
1. Kiełbasę kroimy w grube plastry, paprykę, cebulę i czosnek w kostkę.
2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę do mocnego zarumienienia. Dodajemy warzywa, posypujemy solą i przyprawami. Kiedy puszczą soki wlewamy pomidory i 1/2 szklanki wody. Dusimy aż warzywa zmiękną a woda odparuje.
Czy można użyć zwykłych pomidorów, nie z puszki?
OdpowiedzUsuńJak najbardziej, choć polecam zrobić to w sezonie, teraz pomidory nie mają smaku:(
Usuń