marca 12, 2018

Makaron chow mein z wołowiną w sosie sojowo-ostrygowym

W domowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników. 


300g wołowiny 
2 papryki 
1 papryczka chilli
100g mrożonego groszku
1 duża cebula 
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
5 łyżek sosu ostrygowego
5 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz 
olej 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu

1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną. 
3. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łączymy z nim mięso i warzywa. Posypujemy natką pietruszki, szczypiorem i sezamem. 



2 komentarze:

  1. wyśmienite, tylko sos ostrygowy nie widziany jest w sklepie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest w każdym większym markecie a także w dyskontach przy okazji orientalnych tygodni:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP