W domowym zaciszu możemy wyczarować chińczyka jeszcze smaczniejszego niż te z dowozu:). Co ważne są to zazwyczaj dania bardzo szybkie w wykonaniu, nie musimy więc obawiać się o godziny spędzone w kuchni. Warto zaopatrzyć się w kilka ważnych dla tej kuchni składników.
300g wołowiny
2 papryki
1 papryczka chilli
100g mrożonego groszku
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
5 łyżek sosu ostrygowego
5 łyżek sosu sojowego
sól, pieprz
olej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypiorku
2 łyżki sezamu
1. Wołowinę drobno siekamy, paprykę i papryczki chilli kroimy w paski, cebulę w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
2. Na mocno rozgrzanym oleju smażymy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy wszystkie warzywa poza groszkiem, smażymy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy, sos ostrygowy, przyprawy, zalewamy wszystko 1/2 szklanki wody, dodajemy groszek. Dusimy przez około 40 minut aż mięso i warzywa zmiękną.
wyśmienite, tylko sos ostrygowy nie widziany jest w sklepie :(
OdpowiedzUsuńJest w każdym większym markecie a także w dyskontach przy okazji orientalnych tygodni:)
Usuń