Nie znam nikogo kto jadałby zupę pomidorową z ziemniakami zamiast makaronu czy ryżu. Pomyślałam - dlaczego nie?;) I wyszło pysznie! Zupę ugotowałam na filecie, który rozdrobniłam po ugotowaniu.
1 duży filet z kurczaka
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
1 por
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mąki
1 łyżka śmietany
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
vegeta, sól, pieprz
1. Marchew, seler, pietruszkę i por ścieramy na dużych oczkach tarki. Por kroimy w plastry, czosnek drobno siekamy. Filet z kurczaka zalewamy 2 litrami wody, zagotowujemy, zbieramy szumowiny. Dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy na małym ogniu przez 1 godzinę.
2. Z zupy wyciągamy filet, za pomocą dwóch widelców rwiemy go na małe kawałki. Wrzucamy do garnka.
3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Dodajemy śmietanę. Wlewamy do zupy, doprawiamy do smaku vegetą, solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze chwilę.
Ciekawe, ciekawe, nic zatem nie stoi na przeszkodzie aby spróbować.
OdpowiedzUsuńWieki jej nie jadłam, a smakuje lepiej niz z makaronem.
OdpowiedzUsuń