lutego 01, 2018

Babeczki z kremem mandarynkowym

Tegoroczne Święta obrodziły w mandarynki;) By poradzić sobie z ich nadmiarem postanowiłam przemycić je do świątecznych wypieków. Tak właśnie powstały kruche babeczki z kremem mandarynkowym. A do dekoracji oczywiście mandarynki:) i winogrona.


Ciasto:
200g zimnego masła
400g mąki
2 jajka L
6 łyżek cukru
szczypta soli

Krem:
1 opakowanie budyniu waniliowego
300 ml mleka
70g masła
5 łyżek cukru 
skórka obrarta z 3 mandarynek
100 ml śmietanki 30% 

Dekoracja:
7 mandarynek
gałązka winogron

1. Masło kroimy na kawałki i zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Odrywamy po kawałku ciasta, wyklejamy nim małe foremki na tartaletki. Nakłuwamy widelcem, pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut, do delikatnego zezłocenia.
2. Przygotowujemy krem: budyń gotujemy w 300 ml mleka. Studzimy, miksujemy z miękkim masłem, cukrem, skórką mandarynkową i śmietanką do powstania puszystego kremu.
3. Krem wykładamy na tartaletki, na wierzch układamy mandarynki i winogron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP