Ta babka zawdzięcza swój piękny, intensywnie żółty kolor budyniowi waniliowemu oraz jajkom od wiejskich kur:). Jest smaczna, delikatna i puszysta. Ani sucha, ani wilgotna - w sam raz!
200g masła lub margaryny
4 jajka L
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 budynie waniliowe
1 szklanka mąki
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę (może to potrwać nawet 5-10 minut). Dodajemy miękkie masło/margarynę, miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy na najmniejszych obrotach miksera do połączenia składników.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, za pomocą drewnianej łyżki mieszamy z masą tylko do połączenia składników.
3. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy na babkę. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 1h, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.