października 11, 2017

Pikantny gulasz po meksykańsku

Przed nami coraz chłodniejsze dni. Można więc pozwolić sobie na coraz więcej cięższych, rozgrzewających potraw. Pikantny gulasz po meksykańsku z pewnością pomoże nam przetrwać nawet najzimniejsze dni:). 



500g wieprzowiny lub wołowiny w kawałku, u mnie łopatka wieprzowa
1 puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka pomidorów krojonych
2 czerwone papryki
2 papryczki chilli
1 duża cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra, oregano, kumin
olej

1. Mięso, paprykę, paprykę chilli i cebulę kroimy w kostkę. 
2. Na rozgrzanym oleju w garnku z grubym dnem podsmażamy mięso do mocnego zarumienienia. Dodajemy cebulę i paprykę, paprykę chilli, smażymy chwilę po czym zalewamy 300 ml wody. Dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę i przyprawy. Przykrywamy, dusimy pod przykryciem przez 1,5 h. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP