października 12, 2017

Makaron z boczkiem i śmietaną

Makaron z boczkiem to bomba kaloryczna a zarazem prawdziwa eksplozja smaku;). Makaron w tłustym sosie - czy jest ktoś kto tego nie lubi?



200g makaronu, u mnie rurki
300g wędzonego boczku 
100g sera cheddar
1 cebula
200 ml śmietanki 30%
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Boczek i cebulę kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. 
2. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy boczek. Dodajemy cebulę, smażymy do zarumienienia. Wlewamy śmietankę, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wsypujemy natkę pietruszki.
3. Do przygotowane sosu dodajemy makaron i ser. Mieszamy do dokładnego połączenia składników. 

2 komentarze:

  1. Świetnie to wygląda! Uwielbiam takie potrawy, tyle ze ja zwykle dodaję jeszcze jakieś warzywo - pomidorka, marchewkę lub pieczarki

    OdpowiedzUsuń
  2. Potrawa szybka do wykonania,smaczna i sycąca.Danie ekspresowe.Przepis przydatny szczególnie wtedy kiedy brak nam czasu na gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP