Szukając nowych pomysłów i inspiracji na warzywne zupy wpadłam na pomysł by zrobić ją z jednego z moich ulubionych warzyw - fasolki szparagowej:). Zupa jest delikatna w smaku.
500g fasolki szparagowej
200g żeberek
3 marchewki
1 pietruszka
1 por
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 pęczek koperku
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól, pieprz, papryka słodka
1. Żeberka zagotowujemy w 2 litrach wody, usuwamy szumowiny. Fasolkę obieramy, kroimy na mniejsze części. Marchew i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki. Por, cebulę, koper i czosnek siekamy. Dodajemy warzywa. Gotujemy przez około 1h na małym ogniu.
Uwielbiam takie zupy, nie mówiąc o tym jak kocham fasolkę. Lekko, apetycznie, pięknie, a w smaku tak aksamitnie... I ten koperek na koniec jak przysłowiowa kropka nad i... Ależ mi smaku narobiłaś! ♥
OdpowiedzUsuń