sierpnia 07, 2017

Parówki z serem w cieście drożdżowym

Parówki w cieście drożdżowym mogą być pomysłem na ciepłą kolację lub imprezową przekąską. Ja owinęłam je dodatkowo serem i boczkiem. Wyszło pysznie:). Plusem jest to, że nie musimy czekać na wyrośnięcie ciasta - możemy owijać nim parówki bezpośrednio po wyrobieniu. 


6 parówek
6 plastrów sera żółtego
6 plastrów boczku
250g mąki
1/2 szklanki mleka
25g drożdży świeżych
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko + białko do smarowania
sezam do pozypania

1. Do miski wlewamy letnie mleko (ja podgrzewam je w mikrofali), rozpuszczamy w nim drożdże z cukrem 1/2 mąki. Kiedy zaczyn się podniesie dodajemy pozostałą mąkę, sól i jajko. Wyrabiamy na gładkie ciasto. 
2. Na blacie podsypanym mąką rozwałowujemy ciasto dość cienko, kroimy w długie paski. Każdą parówkę owijamy serem, następnie boczkiem i paskiem ciasta (parówki możemy przed owinięciem ciastem przekroić na pół). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem i posypujemy sezamem. 
3. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. 


2 komentarze:

  1. super pomysł na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam! świetna przekąska kiedy wpadają znajomi :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP