Ser i brokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku.
Kotlety:
500g mięsa mielonego
1 brokuł (500g)
1 bułka kajzerka
2 cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
Sos:
300 ml kwaśnej śmietany 12 %
150g twardego sera, u mnie cheddar
100g mozzarelli
100g sera gouda
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
1. Brokuły dzielimy na mniejsze części (wraz z obraną łodygą). Gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety.
2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku.
Dziś jadłam właśnie mielone, ale nie tak pysznie wyglądające jak te - za kilka dni na pewno przyrządze na obiadzik :P
OdpowiedzUsuń