sierpnia 04, 2017

Kotlety mielone z brokułami zapiekane w sosie serowym

Ser i brokuły to świetne połączenie. Dziś proponuję danie nieco bardziej treściwe - brokułowe kotlety mielone, zatopione w intensywnie serowym sosie. Wszystko to zapieczone w piekarniku. 


Kotlety:
500g mięsa mielonego
1 brokuł (500g) 
1 bułka kajzerka
2 cebule
2 ząbki czosnku 
sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka

Sos: 
300 ml kwaśnej śmietany 12 % 
150g twardego sera, u mnie cheddar
100g mozzarelli
100g sera gouda
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej

1. Brokuły dzielimy na mniejsze części (wraz z obraną łodygą). Gotujemy w osolonej wodzie przez 15-20 minut. Studzimy. W misce umieszczamy mięso mielone, rozgniecione brokuły, namoczoną w wodzie i odsączoną bułkę, posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dosypujemy również przyprawy. Zagniatamy na gładką masę, formujemy duże kotlety.
2. Przygotowujemy sos: kwaśną śmietanę mieszamy ze startymi na tarce serami. Doprawiamy do smaku.
3. 1/2 sosu wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Układamy kotlety, zalewamy pozostałym sosem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 1h. 




1 komentarz:

  1. Dziś jadłam właśnie mielone, ale nie tak pysznie wyglądające jak te - za kilka dni na pewno przyrządze na obiadzik :P

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP