czerwca 22, 2017

Drożdżówki z serem, jagodami i kruszonką

Oto kolejny świetny przepis na drożdżówki. Prawie jagodzianki:). Z tą różnicą, że nie jest to bułeczka z nadzieniem a klasyczna drożdżówka. Przepis jest całoroczny, bo jeśli nie ma sezonu na świeże jagody, możemy użyć mrożonych. 



Drożdżówki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki letniego mleka
3 łyżki cukru
1 jajko L
1 żółtko z jajka L
szczypta soli
60 g miękkiego masła
1 opakowanie suchych drożdży

Nadzienie:

250g jagód (mogą być mrożone)
250g twarogu
1 żółtko
3 łyżki cukru 

Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła

1.Do miski przekładamy mąkę, mieszamy ją z suchymi drożdżami. W drugiej misce mieszamy mleko, cukier, jajko i żółtko. Składniki płynne przelewamy do składników suchych, dodajemy masło, sól. Zagniatamy na gładkie ciasto. Pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1h.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 9 równych części. Formujemy okrągłe bułki, układamy w dużych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. 

3. Twaróg rozgniatamy widelcem z cukrem i żółtkiem.
4. W każdej bułce, dnem szklanki robimy wgłębienie. Do każdego wgłębienia wkładamy łyżkę twarogu, posypujemy garstką jagód. Posypujemy kruszonką.
5. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190 stopni.





4 komentarze:

  1. O jaaa! Takie pyszności tutaj:-) Muszę zrobić te pyszności w weekend. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudownie apetyczne :) Czekam z utęsknieniem na świeże jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam wszelkiej maści drozdzowki, to tych też nie omieszkam się spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP