Kolejny pomysł na przekąskę zaczerpnięty z ulubionej czeskiej knajpki:). Utopence to nic innego jak marynowane parówki / serdelki, które przez Czechów reklamowane są jako idealna przekąska do piwa.
1/2 kg małych parówek / serdelków
4 cebule
3 papryczki chilli
3 ząbki czosnku
Zalewa:
150 ml octu
750 ml wody
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżki pieprzu ziarnistego
3 liście laurowe
7 kulek ziela angielskiego
1. Składniki na zalewę łączymy ze sobą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką, odstawiamy do ostygnięcia.
2. Cebulę kroimy w krążki, papryki i czosnek w plastry. W słoiku układamy na zmianę cebulę, papryczki, czosnek i parówki. Zalewamy ostudzoną zalewą.
3. Słoik odstawiamy na 1 dobę w temperaturze pokojowej. Później przestawiamy w ciemne i chłodne miejsce na 7 dni, po których parówki będą gotowe do spożycia. Przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.