Wymarzone ciasto drożdżowe. Dlaczego? Bo omijamy proces wyrastania:). Miksujemy składniki, wkładamy do piekarnika i po 45 minutach możemy cieszyć się pyszną drożdżówką. Zapisuję ten przepis w ulubionych i na pewno będę do niego wracać.
1 jajko L
2 żółtka
60g masła
3/4 szklanki mleka
3 łyżki cukru
40g świeżych drożdży
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła
1/2 szklanki mąki
4 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
60g zimnego masła
Dodatki:
150g mrożonych owoców, u mnie maliny
1. Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem, zostawiamy na około 3 minuty, mieszamy. Masło rozpuszczamy, dodajemy mleko, mieszamy (całość powinna być letnia). Dodajemy jajka, żółtka, mleko z masłem i mąkę. Miksujemy do połączenia składników, przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
2. Robimy kruszonę: składniki zagniatamy i rozcieramy w dłoniach do powstania grudek. Na ciasto wykładamy maliny, posypujemy kruszonką.
alez przepysznie wygląda; bardzo lubię drożdżowe ciasta
OdpowiedzUsuńTeż sobie zapisuję do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre ciasto. Po raz pierwszy udalo mi sie drozdzowe z owocami, wczesniej zawsze mialam zakalec.
OdpowiedzUsuńA gdyby użyć drożdży suchych - jak wtedy zmieniłby się przepis?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z suchymi, ale w Internecie jest dostępnych wiele przeliczników:)
UsuńWielokrotnie robiłam to ciasto i zawsze wspaniale rośnie i wychodzi bardzo dobre. Tylko jest to według mnie drożdżówka do natychmiastowego zjedzenia, bo potem robi się dość sucha, choć dalej bardzo smaczna. Pewnie dlatego tak się dzieje, że nie ma tych etapów rośnięcia i długiego wyrabiania, ale to nie problem, bo dobre ciasto nigdy długo nie leży :)
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji sprawdzić - u nas też znika szybko, bo porcja nie jest duża:) Pozdrawiam!
Usuń