Muffinki kojarzą się ze słodkim deserem. Tymczasem wytrawne, na słono są równie pyszne! Sprawdzają się jako kolacja/śniadanie na ciepło lub przekąska na imprezę. Robi się je dosłownie w kilka chwil, ze składników, które znaleźć możemy w każdej lodówce:) Z poniższego przepisu wyjdzie nam 10-12 sporych babeczek.
1/2 szklanki oleju, u mnie Olej Polski Rzepakowy
2 jajka L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
1/2 łyżeczki soli
150g sera cheddar lub innego twardego
100 salami
2 duże cebule
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany
1. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, salami i cebulę kroimy w drobną kostkę. Cebulę podsmażamy rozgrzanym oleju do zeszklenia.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
2. W jednej misce mieszamy ze sobą składniki mokre: olej, jajka i mleko, po czym dodajemy ser, cebulę i salami. W drugiej misce mieszamy składniki suche: mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami.
3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych i mieszamy tylko do połączenia. Ciastem napełniamy formę do mufinek. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 20 minut.
zawsze chciałam spróbować taką wytrawną wersję muffinek
OdpowiedzUsuńUwielbiam wytrawne muffinki :)
OdpowiedzUsuńMuffinki są przepyszne,pięknie wyrosły i są puszyste.Swietne jako przekąska.
OdpowiedzUsuń