stycznia 23, 2017

Pizza wiejska

Przedstawiam moją propozycję na to jak powinna wyglądać i smakować pizza wiejska;). Oczywiście na cieście bez wyrastania. Całkiem sporo na niej dodatków, jest naprawdę smaczna a przepis wart wypróbowania.


Ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanka mleka
25g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju 

Dodatki:
kilka plasterków kiełbasy, u mnie Krakowska Sucha od Hańderek
150g tartej mozzarelli
1/2 czerwonej cebuli
1/2 papryki zielonej
1 ogórek kiszony
2 pieczarki
4 łyżki kukurydzy konserwowej
koncentrat pomidorowy
pieprz, zioła do pizzy, czosnek granulowany

1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. 
2. Smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami, pieprzem i czosnkiem. Wykładamy mozzarellę, kukurydzę konserwową, kiełbasę oraz pokrojone: cebulę, paprykę, ogórka, pieczarki.
3. Pieczemy w temperaturze 210 stopni przez 15-20 minut, do zarumienienia brzegów. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP