grudnia 01, 2016

Kurczak z porami i pieczarkami duszony w białym winie

Kurczak z porami i pieczarkami, duszony w białym winie bardzo nam zasmakował:). Danie jest delikatne a zarazem dość wyraziste w smaku, bo ostrości nadaje tu por. Polecam na niedzielny obiad, danie robi się bardzo szybko.


3 filety z kurczaka
2 duże pory 
400g pieczarek
3/4 szklanki białego wytrawnego wina
3 łyżki śmietany 18%
sól, pieprz, chilli, papryka słodka
natka pietruszki do posypania
olej

1. Kurczaka kroimy w kostkę, por i pieczarki w plastry.
2. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem chilli i papryką, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Kiedy się zarumieni dodajemy por, smażymy 2-3 minuty, wlewamy białe wino, dusimy do wyparowania płynów, po czym dodajemy pieczarki, smażymy jeszcze 10-15 minut. 
3. Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy, doprawiamy do smaku. 


2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie wygląda to danie. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajny pomysł na obiadek, wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP