listopada 14, 2016

Ziemniaki pieczone z przyprawami

Często zdarza się, że ugotujemy na obiad za dużo ziemniaków. Co wtedy z nimi zrobić, wyrzucić? Nie! Kolejny raz odsmażać? Nie! Upieczone w przyprawach zyskują nowego życia i nowego smaku:). Zachęcam do stworzenia swojej kompozycji smakowej lub zainspirowania się moją.



1/2 kg ziemniaków
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki soli
po szczypcie: pieprzu, gałki muszkatołowej
2 łyżki oleju

1. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki, gotujemy do miękkości, odcedzamy.
2. Przyprawy i olej mieszamy ze sobą. Mieszamy z ziemniakami, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut.

1 komentarz:

  1. Ziemniaki w zdecydowanie innym wydaniu ale jakże wspaniale wyglądają! Problem niedojedzonych pozostałości z obiadu znika. Chętnie wypróbuje przepis i pozwolę sobie przyrządzić ziemniaki nie tylko na sposób tradycyjny. Dziękuję za oryginalny pomysł

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP