Kiedyś myślałam, że spaghetti to tylko pomidorowy sos, doprawiony ziołami i że w takiej formie smakuje najlepiej. Nie! Spaghetti z dodatkiem warzyw bije je na głowę:). Tym razem dodałam dużo selera naciowego a spaghetti podlałam czerwonym winem. Wyszło pysznie!
1 puszka krojonych pomidorów
400ml przecieru pomidorowego
4 łodygi selera naciowego
3 duże marchewki
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
3-4 łyżeczki suszonego oregano
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wytrawnego, czerwonego wina
8 łyżek mleka
olej
sól, pieprz
ser żółty do posypania (opcjonalnie)
liście bazylii do dekoracji (opcjonalnie)
1. Marchewkę ścieramy na tarce (małe oczka), cebulę i seler naciowy kroimy drobno. Smażymy kilka minut na rozgrzanym oleju.
2. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano. Mieszamy.
3.
Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami i
koncentratem pomidorowym. Przyprawiamy solą i pieprzem. Krótko smażymy,
po czym wlewamy wino, które odparowujemy.
4. Dodajemy pomidory i przecier, gotujemy kilka minut.
5. Wyłączamy gaz i zostawiamy na około 5 minut. Po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.