października 30, 2016

Greckie kofty, czyli mielone na patyku

Grecka kofta to nic innego jak mielone na patyku doprawione charakterystycznymi dla greckich smaków przyprawami. Dzięki temu, że są pieczone są bardzo lekkie. Świetnie smakują z sosami na bazie jogurtu. 


1/2 kg mięsa mielonego
1 cebula
1 jajko
1 kajzerka 
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka suszonej mięty
po szczypcie: papryka słodka, gorczyca, czosnek suszony, sól, pieprz 

1. Cebulę drobno siekamy. Kajzerkę moczymy w ciepłej wodzie, kiedy zmięknie odciskamy. 
2. Wszystkie składniki i przyprawy zagniatamy razem do powstania gładkiej, lepkiej masy. 
3. Mięsem oblepiamy patyczki. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. 



1 komentarz:

  1. Kocham takie kofty! Muszę koniecznie je znowu zrobić w domu, tym razem jednak z wykorzystaniem twojego przepisu. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP