Zapraszam do wędrówki po polskich, tradycyjnych smakach. Dziś zatrzymujemy się na Podlasiu a smaków tu co nie miara. Wiecie co jest wspaniałego w podróżach kulinarnych? Choć daleko tam od Pomorza Zachodniego skąd pochodzę, podczas obiadu mogę przenieść się w dowolne miejsce w Polsce lub na świecie:). I dlatego tak bardzo kocham te podróże. Myśląc "Podlasie" od razu mam przed oczami pyzy z mięsem, zwane tam kartaczami, bo tam kocha się wszystko co ziemniaczane:). I na taki obiad Was dziś zapraszam.
2 kg ziemniaków (waga po obraniu)
3-5 łyżek mąki ziemniaczanej
Farsz:
500g mięsa mielonego
1 jajko L
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka soli
szczypta pieprzu
Do okraszenia:
300g chudego boczku
3 duże cebule
1. Ziemniaki obieramy. 1 kg gotujemy w osolonej wodzie i przeciskamy przez praskę, 1 kg trzemy na tarce o drobnych oczkach, odciskamy. Ziemniaki surowe i ugotowane łączymy, dodajemy mąkę ziemniaczną zaczynając od 3 łyżek, zagniatamy na gładką masę. Jeśli ciasto nie będzie się kleiło, dodajemy więcej mąki.
2. Przygotowujemy farsz: cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z mięsem mielonym, jajkiem i przyprawami.
3. Z masy ziemniaczanej formujemy kulki, które rozpłaszczamy na placek wielkości. Na placek wykładamy sporą ilość farszu, dokładnie zlepiamy, formujemy kulki.
4. Kartacze wrzucamy na wrzątek, gotujemy pod przykryciem, na bardzo małym ogniu przez około 20 minut.
5. W międzyczasie na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek. Smażymy do zarumienienia, po czym dodajemy drobno posiekaną cebulę. Smażymy do miękkości. Układamy na ugotowane kartacze.
Tak się składa, że kartacze znamy bardzo dobrze i należą do ulubionych potraw.
OdpowiedzUsuńPrzygotowujemy troszkę inaczej ciasto i mięso ale jak to w kuchni - każda gospodyni ma swój sposób na tę samą potrawę:) Ważne, że jest smaczna!
pozdrawiamy:)