września 10, 2016

Makaron z sosem pieczarkowym i suszonymi pomidorami

Czasami są takie dni, że nie chce się jeść mięsa. Najchętniej zjadam wtedy makarony z sosami na bazie śmietany a pieczarkowy z suszonymi pomidorami to jeden z moich ulubionych. Dodatkowo jest bardzo szybki w przygotowaniu. 


200g makaronu tagiatelle
300g pieczarek
6 pomidorów suszonych
3 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 szalotki
1/2 szklanki śmietanki 18%
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz, czosnek granulowany

1. Szalotkę i suszone pomidory kroimy w drobną kostkę. Przekładamy na rozgrzaną patelnię wraz z olejem ze słoika z suszonymi pomidorami, smażymy do zarumienienia. 
2. Pieczarki kroimy w plastry, przekładamy na patelnię. Smażymy do odparowania wody, po czym wlewamy śmietankę, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dusimy aż sos zgęstnieje.
3. Sos mieszamy z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP