lipca 02, 2016

Siekane kotlety drobiowe z cukinią, marchewką i koperkiem - pieczone

Bardzo lekkie, pieczone, siekane kotlety drobiowe polecają się na obiad. :-) Odgrzane również smakują dobrze, co sprawdziłam zabierając je do pracy. Smakowały nam bardzo a dodatek warzyw jest dowolny, w moim przypadku była to cukinia, marchewka i koperek.


500g filetów z kurczaka
1/2 pęczka koperku
3 duże marchewki
1 duża cukinia
1 cebula
1 jajko L
3-4 łyżki bułki tartej
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra

1. Marchew i cukinię ścieramy na tarce. Koperek siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
2. Filety siekamy. Kroimy najpierw w kostkę, później w mniejszą kostkę, coraz drobniej aż mięso będzie bardzo klejące. Dodajemy warzywa, jajko, bułkę tartą i przyprawy.
3. Z powstałej masy formujemy niewielkie kotlety. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.




6 komentarzy:

  1. Bardzo podoba mi się taka wersja kotletów. Takie dietetyczne a bardzo smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Moje siekane są zdecydowanie inne,chętnie skorzystam z Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. a papryki jednej i drugiej ile łyżek dodać ? Na której tarce scierac warzywa, bo tego w przepisie tez nie ma

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Paprykę dodajemy na oko według upodobań, u mnie było jej po około 1/2 łyżeczki. Wielkość oczek tarki dowolna:)

      Usuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP