czerwca 12, 2016

Truskawkowa babka na zimno

Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach.


1 galaretka truskawkowa
1 galaretka cytrynowa
250-300ml śmietanki 30%
300g truskawek
biszkopty 

1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia.
2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając. 
3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę.
4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę.  
5. Babkę chłodzimy w lodówce przez około 3h. 




1 komentarz:

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP