Truskawkowa babka na zimno jest banalna w przygotowaniu, choć pracę trzeba rozłożyć na kilka etapów ze względu na konieczność studzenia galaretki i czekania aż stężeją kolejne warstwy. Babka nie wyszła idealna, ale z pewnością jest godna polecenia, zwłaszcza na upalne, letnie dni. Jest lekka, mało słodka i naprawdę smaczna. :-) Może zdarzyć się, że galaretka nie będzie chciała wyjść do końca z silikonowej formy, można wtedy wybrać ją łyżką i ułożyć na truskawkach.
1 galaretka cytrynowa
250-300ml śmietanki 30%
300g truskawek
biszkopty
1. Z truskawek usuwamy szypułki. Galaretkę truskawkową przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Studzimy. Na dnie silikonowej formy do babki układamy truskawki, wylewamy tężejącą galaretkę. Odstawiamy do lodówki na około 3h, do całkowitego stężenia.
2. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Studzimy, co chwilę mieszając.
3. Kremówkę ubijamy na sztywno. Ciągle miksując dodajemy po trochu przestudzoną galaretkę.
4. Warstwę śmietankową wylewamy do formy, na to układamy biszkopty, wciskając je w masę.
Babka pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuń