Kotlety nie zupełnie bezmięsne, bo z pysznym, rumianym boczkiem. :-) W smaku identyczne jak ruskie pierogi choć zastanawiam się czy nawet nie lepsze.
Kotlety:
750 g ziemniaków
400 g twarogu półtłustego
400 g twarogu półtłustego
300g wędzonego boczku
2 jajka
1/3 szklanki mąki
2 duże cebule
2 jajka
1/3 szklanki mąki
2 duże cebule
1/4 szklanki bułki tartej
sól, pieprz
sól, pieprz
Sos pieczarkowy:
500g pieczarek
350ml śmietanki 30%
olej
sól, pieprz
1. Cebulę i boczek kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek, smażymy do zarumienienia. Boczek przekładamy na talerz zostawiając na patelni olej, na którym smażymy cebulę. Podlewamy wodą, dusimy 5-10 minut do miękkości i wyparowania płynów.
2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i rozgniatamy praską (najlepiej kiedy są jeszcze ciepłe). Mieszamy z twarogiem, boczkiem, cebulą, surowymi jajkami, mąką. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy nieduże kotlety, obtaczamy w bułce tartej. Układamy na blaszce
wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni
przez około 30 minut.
3. Przygotowujemy sos: pieczarki myjemy, suszymy, kroimy w plastry. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, do momentu wyparowania płynów. Wtedy dodajemy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż sos zgęstnieje.
4. Gotowym sosem polewamy kotlety
Mięsko z pieczarkami, to w moim rodzinnym domu była zawsze podstawa niedzielnego obiadu. Sos wygląda pysznie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)
OdpowiedzUsuń