kwietnia 19, 2016

Hamburgery z wieprzowiną barbecue

Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue. 


Hamburgery:
500g łopatki wieprzowej
4 bułki do hamburgerów
1 czerwona cebula
4 ogórki kiszone
4 garści rukoli
musztarda
majonez
olej

Sos barbecue:
4 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
50ml sosu sojowego
odrobina pieprzu
1 łyżeczka ostrej musztardy
100ml łagodnego keczupu

1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka  sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy. 
2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut. 
3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki.




5 komentarzy:

  1. No dobra kupiłaś mnie tym przepisem :D Uwielbiam burgery pod każdą postacią a tego przepisu nie znałem!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie :-) z chęcią bym zjadła takiego burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie :-) z chęcią bym zjadła takiego burgera :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. chętnie bym się skusiła! :) wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Aż ślinka cieknie na ich widok :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP