Inna odsłona hamburgerów. :-) W takiej formie są zaskakujące i ciekawe. Zamiast kotleta w środku umieściłam mięso wieprzowe, smażone, wymieszane z wyrazistym sosem barbecue.
500g łopatki wieprzowej
4 bułki do hamburgerów
1 czerwona cebula
4 ogórki kiszone
4 garści rukoli
musztarda
majonez
olej
Sos barbecue:
4 łyżki cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
50ml sosu sojowego
odrobina pieprzu
1 łyżeczka ostrej musztardy
100ml łagodnego keczupu
1. Do garnka lub na patelnię wsypujemy cukier. Podgrzewamy do momentu aż się rozpuści i zbrązowieje, po czym dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Trzymamy na gazie przez kilka sekund. Po tym czasie wlewamy sos sojowy wymieszany z odrobiną wody. Po wlaniu chłodnych płynów, karmel zmieni się w zbitą, twardą grudkę. Po kilku minutach gotowania, rozpuści się. Wtedy dodajemy paprykę słodką, paprykę ostrą, gałkę muszkatołową oraz pieprz. Gotujemy do momentu aż uzyskamy konsystencję gęstego syropu. Zdejmujemy sos z ognia, dodajemy keczup, musztardę, mieszamy.
2. Łopatkę kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dodajemy sos barbecue, dusimy pod przykryciem jeszcze około 10 minut.
3. Bułki przekrawamy na pół, podgrzewamy na patelni, obie połówki smarujemy majonezem i musztardą. Kładziemy kolejno: garść rukoli, 1/4 mięsa, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojone cienko ogórki. Przykrywamy drugą połówką bułki.
No dobra kupiłaś mnie tym przepisem :D Uwielbiam burgery pod każdą postacią a tego przepisu nie znałem!
OdpowiedzUsuńPysznie :-) z chęcią bym zjadła takiego burgera :-)
OdpowiedzUsuńPysznie :-) z chęcią bym zjadła takiego burgera :-)
OdpowiedzUsuńchętnie bym się skusiła! :) wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na ich widok :)
OdpowiedzUsuń