Pulpety to wdzięczny obiad, zwłaszcza te gotowane a nie smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami.
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sos:
1 pęczek koperku
3 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
200 ml śmietanki 18%
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
1.
Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy
ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety,
wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.
2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem.
ten sosik brzmi kusząco będzie trzeba wypróbować :)
OdpowiedzUsuń