kwietnia 16, 2016

Pulpety w sosie koperkowo-miodowo-musztardowym

Pulpety to wdzięczny obiad, zwłaszcza te gotowane a nie smażone. :-) Są zdrowe, lekkie, smaczne. Możemy dowolnie kombinować z sosami, ja wybrałam dziś klasyczny, koperkowo-miodowo-musztardowy. Najlepiej smakują podane z kaszą lub ziemniakami.


Pulpety:

1 kg mięsa mielonego

1 cebula

4 łyżki bułki tartej

1 jajko

sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sos:
1 pęczek koperku
3 łyżeczki ostrej musztardy
1 łyżeczka miodu
200 ml śmietanki 18% 
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra 

1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.
2. W garnku podgrzewamy śmietankę z miodem, musztardą, posiekanym koperkiem i przyprawami. Gotujemy kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy pulpety i jeszcze chwilę gotujemy pod przykryciem. 




1 komentarz:

  1. ten sosik brzmi kusząco   będzie trzeba wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP