Pyszne rurki w kolejnej wersji z delikatną pastą szynkową, której jesteśmy fanami. Rurki wyszły świetnie i praktycznie od razu zostały zjedzone. Nie było na co czekać. ;-) Ich przygotowanie jest banalne, wystarczą tylko odpowiednie foremki do rurek.
Rurki:
1 arkusz ciasta francuskiego
1 jajko
3 łyżki sezamu
Pasta:
250g wędzonej szynki
2 ogórki konserwowe
1 łyżeczka ostrej musztardy
2-3 łyżki majonezu
sól, pieprz
+ kiełki do dekoracji
+ kiełki do dekoracji
1. Ciasto francuskie
kroimy na długie paski. Od węższej strony nawijamy na natłuszczone
masłem foremki do rurek. Smarujemy rozmieszanym jajkiem, posypujemy
sezamem. Pieczemy w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut.
Studzimy. Zdejmujemy z foremek.
2. Wszystkie składniki na pastę miksujemy w blenderze do dokładnego połączenia składników. Chłodzimy.
Cudowne! :)
OdpowiedzUsuńJaką szynkę oraz ogórki Pani może polecic? Ze znanych i powszechnie dostepnych:)
OdpowiedzUsuńJa użyłam tu Szynki z wędzarni od Handerek, polecam:)
UsuńOgórki były własnej roboty:)
świetna sprawa, kolejny raz robię :) świetnie pasuje do nich dip czosnkowy i ziołowy :) a nadzienie oczywiście można robić na kilka sposobów :) dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń