Pulpety w sosie to wdzięczny i niewymagający temat. :-) Ja zawsze je gotuję zamiast smażyć, dużo lepiej nam wtedy smakują, nie wysychają. W tej szybkiej wersji sos ma smak brokułowo-kalafiorowy i całe, duże kawałki tych pysznych warzyw. :-) Pamiętajcie tylko by ich nie rozgotować, bo wtedy będziemy mieć w sosie warzywną miazgę.
1 kg mięsa mielonego
1 cebula
4 łyżki bułki tartej
1 jajko
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sos:
1 cebula
1 główka kalafiora
500g brokuła
200 ml kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
olej
1. Cebulę siekamy. Mięso, bułkę tartą, jajko, cebulę i przyprawy mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej masy. Formujemy niewielkie pulpety, wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy przez około 30 minut. Odcedzamy.
2. Kalafior i brokuł dzielimy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie przez około 10 minut. Odcedzamy.
3. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pulpety, śmietanę. Dusimy przez chwilę. Na koniec dodajemy brokuł, kalafior, mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
nigdy nie robiłam z takim sosem... muszę kiedyś spróbować, wyglądają smakowicie :)
OdpowiedzUsuń