marca 17, 2016

Orientalna surówka marchewkowa z wasabi

Ta surówka jest świetna jako dodatek do obiadowych dań kuchni chińskiej i japońskiej. Ostra w smaku, wyrazista, pyszna. Dodatek prażonego sezamu nadaje jej orzechowy posmak.


4 duże marchewki
3 łyżeczki sosu chrzanowego wasabi
2 łyżki sezamu, u mnie od Przyprawy Świata Gdynia
sól

1. Marchew obieramy i ścieramy na najmniejszych oczkach tarki.
2. Sezam podprażamy na suchej patelni do momentu aż pierwsze ziarenka zaczną robić się brązowe.
3. Marchew, sezam i wasabi mieszamy ze sobą. Doprawiamy solą do smaku. Chłodzimy przed podaniem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP