stycznia 21, 2016

Szaszłyki greckie

Inny sposób na tak lubiany przez Polaków szaszłyk. ;-) Pojawia się tradycyjnie praktycznie na każdym grillu, przedstawiam go w zupełnie nowej, odświeżonej wersji. Zamiast tradycyjnego plastra mięsa - mięso mielone. Dodatkowo kiełbasa i cukinia. A efekt? Jest rewelacyjny. Dużo smaku na jednym patyku. :-) 



500 g mięsa mielonego
1 cukinia
2 duże cebule
1 kiełbasa
parę oliwek czarnych oraz zielonych
sól
pieprz
papryka słodka
2 ząbki czosnku
bułka tarta

1. Mięso wrzucamy do miski oraz dodajemy wszystkie przyprawy. Dosypujemy bułki tartej do tego momentu, aż będziemy wstanie uformować z nich pulpety. Powinno wyjść około 15 pulpetów.
2. Cukinię, kiełbasę oraz cebulę kroimy w plastry, dość grube, aby dobrze trzymały się na patyku. Składników powinno wystarczyć na 5 porcji
3. Na patyki nakładamy kolejno pulpet, cukinie, cebulę i oliwkę. Taką czynność wykonujemy do około 3 razy na jednym patyku.
4. Przygotowane szaszłyki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach.








1 komentarz:

  1. Latem często takie robimy, na różne sposoby. Oj zjadłabym :-)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP