Jakie macie skojarzenia jeśli chodzi o dewolaje? ;-) Mi kojarzą się z: weselami, stypami i zorganizowanymi imprezami, np. firmowymi. Zazwyczaj są smaczne, ale też tłuste i smażone w głębokim oleju. Moje dewolaje są inne. Zrobiłam odchudzoną wersję nuggetsów, w podobny sposób przygotowałam również dewolaje. :-) Pieczone, w delikatnej panierce, tłuszcz to jedynie masło zawinięte w środku. Polecam lżejszą, domową wersję tych pyszności.
3 filety z kurczaka
2-3 szklanki płatków kukurydzianych
50g masła
200g żółtego sera
kilka gałązek natki pietruszki
jajko
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól, pieprz
1. Płatki kukurydziane kruszymy z pomocą wałka.
2. Filety myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem, obsypujemy solą, pieprzem i słodką papryką. Jeśli są duże, przekrawamy na pół.
3. Na środek każdego fileta kładziemy kawałek masła, kawałek zera i gałązkę natki pietruszki. Zwijamy w roladkę, obtaczamy w rozmąconym jajku a następnie w pokruszonych płatkach.
4. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńA takie scięte białko się nie wytrąca na wierzch? Panierka jest chrupiąca ?
OdpowiedzUsuńNie, panierka wygląda jak na zdjęciu, bez białka na wierzchu i jest chrupiąca:)
UsuńWażne by obtaczać je w płatkach tuż przed włożeniem do piekarnika. Piekarnik powinien być wtedy dobrze nagrzany.
Powodzenia i smacznego:)
Było pyszne, po prostu genialNe danie. Dzięki za obiad.
OdpowiedzUsuńCzy piec przykryte?
OdpowiedzUsuń