listopada 28, 2015

Śledzie z groszkiem

Śledzie i groszek to bardzo smaczne połączenie. Jak zwykle jest prosto, pysznie i tanio, z produktów dostępnych w każdym dyskoncie. Śledzie to wdzieczny temat, bo nie licząc moczenia, można przygotować je w kilka chwil a to danie jest do przygotowania w kilka minut, przed imprezą. :-)



500g filetów śledziowych
1 puszka groszku
6 jajek
2 czerwone cebule
3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki majonezu
koperek do dekoracji

1. Śledzie moczymy w wodzie przez minimum godzinę. Wycieramy, kroimy w kwadraty.
2. Groszek odcedzamy, jajka gotujemy, studzimy i kroimy w grubą kostkę. Cebulę drobno siekamy.
3. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Dekorujemy gałązkami koperku.




3 komentarze:

  1. Smaka sobie narobiłam na te śledziki ..
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie przepis w sam raz na imprezę, choć zasadzie jest tak prosty, że smakosze śledzi mogą przygotowywać taką sałatkę na co dzień. Sama lubię ryby pod każdą postacią, więc i z groszkiem spróbuję :) Choć sama nie mam nic przeciwko gotowaniu, lubię przepisy, które nie wymagają długiego stania w kuchni i udają się nawet kulinarnym beztalenciom. Dzięki nim, każdy ma szanse przygotować w domu coś pysznego, a jednocześnie nieskomplikowanego. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takiego połączenia jeszcze nie próbowałam, ale wyglada ciekawie :) Śledzie posmakowały mi dopiero niedawno, więc dopiero odkrywam różne pyszne śledziowe połączenia ;)

    OdpowiedzUsuń

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP